Świąteczna pieczeń- boczek
Świąteczna pieczeń- boczek danie na dziś.
Składniki:
kawałek surowego boczku (mój ma ok 1,2 kg)
1 marynata w płynie do mięs
ulubione przyprawy
Wykonanie:
Z kawałka boczku usunąć resztki skór i dokładnie wypłukać, natrzeć marynata i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jak mięso się już zamarynuje (ja marynowałam z rana a piekłam wieczorem), doprawić ulubionymi przyprawami zrolować i mocno związać dratwą (ja miałam siatkę jak do szynek). Po obwiązaniu mięsa pookładać liściem laurowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800C przez ok. 1,5 godziny.
Podawać można zarówno na ciepło jak i na zimno.
uwielbiam pieczone mięsiwa:) są o wiele lepsze od sklepowej wędliny
Też pieczemy miesa w domu… nie tylko przed świetami :)…a na taki boczek na światecznym stole mój mąą zawsze niecierpliwie czeka :):)
Zachęcam Cie do poparcia apelu jaki umieściłam na moim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów…przeczytaj … może uznasz za stosowne i sie dołaczysz…