Sos słodko – kwaśny do kurczaka z ryżem + FILM

Sos słodko - kwaśny do kurczaka z ryżem + FILM

Dzisiaj polecam sos słodko – kwaśny do kurczak z ryżem.

Składniki
  • 2 filety z kurczaka (ok 500 g )
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
Składniki na sos słodko-kwaśny
  • 250 g świeżego ananasa (świeżego ananasa można zastąpić ananasem z puszki, wówczas dajemy mniej cukru oraz można część wody zastąpić sokiem z puszki)
  • papryka czerwona
  • duża marchewka lub dwie mniejsze
  • ok 3 cm świeżego imbiru
  • 100 g pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wody
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa do smażenia
  • opcjonalnie aby doprawić sól, biały pieprz
Wykonanie

Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zalewamy sosem sojowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 20-30 miejsce.

Schłodzonego kurczaka oprószamy mąką ziemniaczaną, przed samym smażeniem.

Do wody dodajemy ocet ryżowy, cukier trzcinowy oraz pastę pomidorową i wszystko mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut.

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Ananasa również obieramy i kroimy w drobną kostkę (ananasa można użyć również z puszki, wówczas dodajemy mniej cukru i część wody możemy zastąpić sokiem z puszki).

Kurczaka podsmażamy na oliwie kilka minut co jakiś czas mieszając, do podsmażonego kurczaka ścieramy świeży imbir i czosnek pokrojony w cienie plasterki.

Następnie dodajemy paprykę, marchewkę, ananasa oraz pędy bambusa, wszystko chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy wodę wymieszaną z octem, cukrem i pasta pomidorową. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy.

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Zostaw komentarz