Sernik na zimno z truskawkami + Film

Sernik na zimno z truskawkami + Film

Dzisiaj polecam sernik na zimno z truskawkami i galaretką.

Składniki
  • 600 g truskawek
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml wody
  • ok 130 g biszkoptów
  • 110 ml mleka
  • 15 g żelatyny
  • 250 ml śmietanki
  • 120 g cukru pudru
  • tortownica 28 cm
Wykonanie

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia.

Tortownice o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w niej biszkopty tak aby pokryły cały spód.

Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Jeżeli owoce są duże kroimy na ćwiartki jeżeli mniejsze to na połówki.

Gotową masę sernikową wykładamy na biszkopty wygładzamy i wciskamy truskawki (ok połowy truskawek pozostałe zostawiamy).

Odstawiamy do schłodzenia ok 30-40 minut lub do całkowitego wystudzenia galaretki.

Na schłodzony sernik dajemy pozostałe truskawki pokrojone na mniejsze kawałeczki i zalewamy galaretką.

Odstawimy do schłodzenia na kilka godzin lub na całą noc.  

Przygotowanie masy serowej

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy mleko lekko przestygnie dodajemy łyżkę masy twarogowej i mieszamy za pomocą rózgi. Zahartowany w ten sposób płyn dodajemy do sera oraz cukier puder i wszystko energicznie mieszamy aby się dobrze wszystko połączyło. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno na wysokich obrotach miksera.  Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszam, aby nadać puszystości masie twarogowej.

Zostaw komentarz