Sernik na zimno z truskawkami

Dzisiaj polecam sernik na zimno z truskawkami, który jest idealnym deserem na ciepłe letnie dni. Sernik ten jest nie tylko pyszny, ale również bardzo prosty w przygotowaniu. Jego delikatna, kremowa konsystencja w połączeniu ze świeżymi, soczystymi truskawkami sprawia, że jest to deser, któremu trudno się oprzeć. Dodatkowo, dzięki temu, że nie wymaga pieczenia, można go szybko i łatwo przygotować, nawet jeśli nie mamy zbyt dużo czasu. Podany na chłodno, sernik na zimno z truskawkami z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz gości.

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe (rozpuszczone w 800 ml wody)
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 80 g cukru

Przygotowanie

Galaretki rozpuścić w 800 ml wody odstawić do wystudzenia.

Truskawki obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Dodać cukier i gotować ok 7-8 minut. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzone truskawki zblendować.

Ser twarogowy dwukrotnie zmielić. Do zmielonego sera dodać koktajl truskawkowy oraz przestudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia.

Herbatniki pokruszyć i dodać stopione przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i wyłożyć tortownicę (o średnicy 23 cm).

Gdy masa będzie już tężeć wlać do tortownicy wyłożonej herbatnikami.

Gotowe ciasto odstawić na kilka godzin do stężenia.

Zostaw komentarz