Dzisiaj polecam sernik na zimno z truskawkami, który jest idealnym deserem na ciepłe letnie dni. Sernik ten jest nie tylko pyszny, ale również bardzo prosty w przygotowaniu. Jego delikatna, kremowa konsystencja w połączeniu ze świeżymi, soczystymi truskawkami sprawia, że jest to deser, któremu trudno się oprzeć. Dodatkowo, dzięki temu, że nie wymaga pieczenia, można go szybko i łatwo przygotować, nawet jeśli nie mamy zbyt dużo czasu. Podany na chłodno, sernik na zimno z truskawkami z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz gości.
Składniki
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe (rozpuszczone w 800 ml wody)
- 500 g twarogu z wiaderka
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 80 g cukru
Przygotowanie
Galaretki rozpuścić w 800 ml wody odstawić do wystudzenia.
Truskawki obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Dodać cukier i gotować ok 7-8 minut. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzone truskawki zblendować.
Ser twarogowy dwukrotnie zmielić. Do zmielonego sera dodać koktajl truskawkowy oraz przestudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia.
Herbatniki pokruszyć i dodać stopione przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i wyłożyć tortownicę (o średnicy 23 cm).
Gdy masa będzie już tężeć wlać do tortownicy wyłożonej herbatnikami.
Gotowe ciasto odstawić na kilka godzin do stężenia.