Ryż z indykiem i warzywami

Szybki, zdrowy i sycący – ryż z indykiem i warzywami

Jeśli szukasz pomysłu na prosty, a jednocześnie pełnowartościowy obiad, który zadowoli całą rodzinę, ryż z indykiem i warzywami to strzał w dziesiątkę. To danie łączy w sobie lekkość mięsa z indyka, bogactwo warzyw oraz delikatny smak ryżu, tworząc idealną kompozycję na każdą porę roku. Świetnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch, jak i na kolację po długim dniu. Co więcej, łatwo je modyfikować w zależności od sezonu i zawartości lodówki. Zobacz, jak w kilku krokach przygotować ten pyszny i zdrowy posiłek!

Składniki

  • 200 g ryżu ugotowanego
  • 400 g fileta z indyka
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 średnia marchewka
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka groszku
  • papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • natka pietruszki
  • przyprawa do kurczaka

 Wykonanie

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Filet z indyka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić przyprawą do kurczaka i podsmażyć na oleju.

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Fasolkę, pokroić w mniejsze kawałki.

Do podsmażonego indyka dodajemy, paprykę, marchewkę oraz fasolkę szparagową. Wszystko dusimy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy ugotowany ryż oraz groszek i kukurydzę odsączone z zalewy.

Wszystko jeszcze chwilę dusimy, pod koniec doprawić solą i pieprzem.

Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Zostaw komentarz