Szybki, zdrowy i sycący – ryż z indykiem i warzywami
Jeśli szukasz pomysłu na prosty, a jednocześnie pełnowartościowy obiad, który zadowoli całą rodzinę, ryż z indykiem i warzywami to strzał w dziesiątkę. To danie łączy w sobie lekkość mięsa z indyka, bogactwo warzyw oraz delikatny smak ryżu, tworząc idealną kompozycję na każdą porę roku. Świetnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch, jak i na kolację po długim dniu. Co więcej, łatwo je modyfikować w zależności od sezonu i zawartości lodówki. Zobacz, jak w kilku krokach przygotować ten pyszny i zdrowy posiłek!

Składniki
- 200 g ryżu ugotowanego
- 400 g fileta z indyka
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 średnia marchewka
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka groszku
- papryka
- sól
- pieprz
- olej
- natka pietruszki
- przyprawa do kurczaka
Wykonanie
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filet z indyka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić przyprawą do kurczaka i podsmażyć na oleju.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Fasolkę, pokroić w mniejsze kawałki.
Do podsmażonego indyka dodajemy, paprykę, marchewkę oraz fasolkę szparagową. Wszystko dusimy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy ugotowany ryż oraz groszek i kukurydzę odsączone z zalewy.
Wszystko jeszcze chwilę dusimy, pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.