Dzisiaj polecam rurki z kremem, które są jednym z najbardziej popularnych i kochanych deserów. Te słodkie, chrupiące ciasteczka wypełnione delikatnym, kremowym nadzieniem są nie tylko smaczne, ale i idealne na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy planujesz uroczyste przyjęcie, czy po prostu chcesz sprawić sobie małą słodycz w ciągu dnia, rurki z kremem zawsze będą doskonałym wyborem. Spróbujcie sami i przekonajcie się, dlaczego ten deser cieszy się niezmienną popularnością w wielu krajach!
Składniki na ciasto
- 500g mąki
- 250g masła
- 150g śmietany
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na krem
250 ml śmietany 30 %
śmietan fix
2 łyżki cukru
250g serka mascarpone
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać chłodne masło. Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, masło i sól i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia
Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (tak jak na pierogi), wycinać paski o długości ok 15 cm i szerokości 2-2,5 cm. Nawijać na foremki do rurek, tak aby ciasto nachodziło na siebie. Nawijać zaczynamy od węższej do szerszej strony. Przygotowane foremki układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Po wyciągnięciu zdejmujemy z foremek. Po przestudzeniu nadziewamy kremem.
Przygotowanie kremu
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fix, pod koniec ubijania gdy śmietana będzie już dobrze ubita dodawać małymi porcjami serek masckarpone.
Gotowe rurki z kremem przed podaniem posypać cukrem pudrem.