Dzisiaj polecam pyszna przekąskę z ciasta francuskiego – rurki z nadzieniem z kurczaka grillowanego. Taka przekąska zachwyci nie jednego uczestnika niejednej imprezy.
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- mały filet grillowany lub wędzony
- 2 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- jako roztrzepane do posmarowania rurek
- szczypiorek 2 łyżki kukurydzy
Wykonanie
Ciasto francuskie tniemy na paski 1,5-2 cm (z krótszego boku). Każdy pasek nawijamy na rurkę, rurek nie musimy natłuszczać bo ciasto ma dużą zawartość tłuszczu.
Przed pieczeniem każdą rurkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni i pieczemy ok 10-12 minut.
Jak rurki się upieką, odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone rurki nadziewamy przygotowanym wcześniej nadzieniem z kurczaka.