Rurki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Dzisiaj polecam pyszna przekąskę z ciasta francuskiego – rurki z nadzieniem z kurczaka grillowanego. Taka przekąska zachwyci nie jednego uczestnika niejednej imprezy.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • mały filet grillowany lub wędzony
  • 2 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • jako  roztrzepane do posmarowania rurek
  • szczypiorek 2 łyżki kukurydzy

Wykonanie

Ciasto francuskie tniemy na paski 1,5-2 cm (z krótszego boku). Każdy pasek nawijamy na rurkę, rurek nie musimy natłuszczać bo ciasto ma dużą zawartość tłuszczu.

Przed pieczeniem każdą rurkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni i pieczemy ok 10-12 minut.

Jak rurki się upieką, odstawiamy do wystudzenia.

Przestudzone rurki nadziewamy przygotowanym wcześniej nadzieniem z kurczaka.

Zostaw komentarz