Dzisiaj polecam roladę roladę z kremem czekoladowym
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 80g mąki tortowej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, ubić na puszystą pianę. Gdy piana będzie już puszysta dodawać po jednym żółtku. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Mąkę przesiać przed dodaniem i dodawać małymi porcjami.
Gdy biszkopt będzie już gotowy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy biszkopt dokładnie rozprowadzić.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8-12 minut. Uważając aby nie spiec, wówczas biszkopt będzie pękał przy zwijaniu.
Dokładny sposób zwijania przedstawiony na filmie.
Jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na ściereczkę lniana i zwinąć. Jak ciasto przestygnie posmarować krem i ponownie zwinąć.
Składniki na krem
- 250 g masła
- 2 jajka
- 110g cukru
- 10 g cukru wanilinowego
- 50 g czekolady gorzkiej
Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, (miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą), tak aby masa zwiększyła swoja objętość 2-3 krotnie.
Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając tłuszcz dodawać partiami przestudzona masę jajeczna i ubijać , aż powstanie pulchny kem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremu. Uważając aby czekolada nie była bardzo gorąca.