Rolada z bita śmietaną
Dzisiaj polecam roladę z bitą śmietaną. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu i można ja podać z ulubionym kremem. Jeżeli chcemy aby biszkopt był biały, to zamiast kakao dodajemy mąkę (2 łyżeczki).
Poniżej sposób wykonania
Składniki na roladę:
8 żółtek
100g cukru
4 białka
80g maki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Przy pomocy ręcznego elektrycznego robota utrzeć żółtka z połową cukru na puszystą masę.
Z białek ubić sztywną pianę , dodając powoli pozostały cukier. Ubita pianę przełożyć do wcześniej masy z żółtek.
Mąki wymieszać z kakao wsypać po brzegach miski i dokładnie wymieszać.
Dużą blachę ok 30×35 cm wyłożyć pergaminem.
Ciasto biszkoptowe rozprowadzić równomiernie na papierze.
Włożyć blachę do piekarnika na środkowy poziom i piec przez 8-10 minut.
Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy w rulon. Jak ostygnie delikatnie rozwijamy, dajemy ulubiony krem i ponownie zwijamy.
Ja przygotowałam z bita śmietaną i czekoladą
Składniki:
½ litra schłodzonej śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix
gorzka czekolada
Gorzka czekolada doskonale się nadaje do słodkich deserów. Dobrze się ja trze bo nie rozpuszcza się szybko w rękach, oraz nie kruszy się podczas tarcia na tarce.
Startą czekoladą posypać przed zwinięciem bitą śmietanę. Oraz po obłożeniu śmietana mocno posypać czekoladą. Rolada jest naprawdę pyszna , można nawet ją nazwać Rolada z bitą śmietana i czekoladą.
smakowita rolada 🙂 ta czekolada na wierzchu wspaniale wygląda 🙂