Rolada z bita śmietaną

Rolada z bita śmietaną
Rolada z bita śmietaną

Dzisiaj polecam roladę z bitą śmietaną. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu i można ja podać z ulubionym kremem. Jeżeli chcemy aby biszkopt był biały, to zamiast kakao dodajemy mąkę (2 łyżeczki).

Rolada z bita śmietaną
Rolada z bita śmietaną

Poniżej sposób wykonania 

 

Składniki na roladę:

8 żółtek
100g cukru
4 białka
80g maki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Przy pomocy ręcznego elektrycznego robota utrzeć żółtka z połową cukru na puszystą masę.
Z białek ubić sztywną pianę , dodając powoli pozostały cukier. Ubita pianę przełożyć do wcześniej masy z żółtek.
Mąki wymieszać z kakao wsypać po brzegach miski i dokładnie wymieszać.
Dużą blachę ok 30×35 cm wyłożyć pergaminem.
Ciasto biszkoptowe rozprowadzić równomiernie na papierze.
Włożyć blachę do piekarnika na środkowy poziom i piec przez 8-10 minut.
Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy w rulon. Jak ostygnie delikatnie rozwijamy, dajemy ulubiony krem i ponownie zwijamy.

Ja przygotowałam z bita śmietaną i czekoladą

Składniki:

½ litra schłodzonej śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix
gorzka czekolada

Rolada z bita śmietaną
Rolada z bita śmietaną

 

Gorzka czekolada doskonale się nadaje do słodkich deserów. Dobrze się ja trze bo nie rozpuszcza się szybko w rękach, oraz nie kruszy się podczas tarcia na tarce.

Startą czekoladą posypać przed zwinięciem bitą śmietanę. Oraz po obłożeniu śmietana mocno posypać czekoladą. Rolada jest naprawdę pyszna , można nawet ją nazwać Rolada z bitą śmietana i czekoladą.

One thought on “Rolada z bita śmietaną

Zostaw komentarz