Zdjęcia są zrobione dość dawno, chociaż rogaliki mama robi dosyć często. Zawsze jak mama robi pytam się jaka jest proporcja składników, a mama no wiesz trochę śmietany, mąki oraz jako. Dopiero gdy byłam na wakacjach u mamy, chrupaliśmy rogaliki, kuzynka poprosiła o przepis i wspólnie przeszukaliśmy stare przepisy. Znalazłyśmy stara pożółkłą kartkę z przepisem na rogaliki.
Składniki:
1 szklanka gęstej śmietany
1 margaryna
5 szklanek mąki
1 jajko
marmolada
Wykonanie
Wszystkie składniki zagnieść i odstawić na 24 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu bardzo cienko rozwałkować. Kroić na małe kwadraty, położyć na kwadracie marmoladę i zwinąć.
Rogaliki długo zachowują świeżość, więc można je przechowywać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15-20 minut (tak mówi mama, sama nigdy ich nie robiłam, bo zawsze gdy jedziemy do mamy ona ma już upieczone. Dzieciaki je uwielbiają, i zabieramy spory zapas do domu).
Wydaje mi się żeby nikogo nie okłamać że lepiej po prostu kontrolować pierwsza porcje, aż się zarumienią.
moja słabość 🙂
pyszne!:) smak dzieciństwa 🙂
Robię podobne, ale Twój przepis jest dużo prostszy….muszę spróbować 🙂
Pyszności, aż ślinka cieknie 🙂
Uwielbiam takie rogaliki! Pycha! 🙂
Ciekawy skład rogaliki bez mąki.
Przeoczenie.