Chyba każdy z nas (kto oczywiście gotuje) wie jak się robi pierogi. Ja też tak myślałam bo często robię, kupiłam nawet mąkę typowo do pierogów, tak bez przekonania dla zaspokojenia własnego sumienia. Gdy od rana szykowaliśmy z mamą farsz to przyszła sąsiadka i powiedziała jak ona robi pierogi(przepis za chwilę). Wyszły naprawdę pyszne i objadaliśmy się bezo opamiętania. Ciasto byo naprawdę takie lekkie. Szczeże mówiąć jeszcze takich pierogów nie jadłam. Mama odrazu po skończeniu klejenia poszła do sklepu po mąkę do pierogów.
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
1/2 litra ciepłej wody
1 jajko
100 ml oleju
Wykonanie:
Ciasto zagnieść na jednolita masę. Zagotować wodę w niewielkim garnku i włożyć do niego miskę, aby się ogrzała i po wyjęciu miski nakryć nią ciasto i czekać aż miska ostygnie. Po ostygnięciu miski wykrawać krążki i kleić pierogi.
Moje są ruskie więc przepis na farsz chyba każdy zna:
1kg ziemniaków
3 kostki sera białego (po 25dag każda –lubię gdy jest dużo sera)
1 średnia cebulka podsmażona na oleju
sól, pieprz do smaku
Pierożki ideaalne,uwielbiam z każdym farszem:)zapraszam do siebie na nadzewaną kiełbaskę.
fantastyczny przepis! zapraszam też do mojego konkursu: http://nietylkopasta.pl/konkurs-kulinarny-ze-spizarni-na-stol-2/
pierożki piękne 🙂 a zprzepisu na ciasto napewno skorzystam 🙂