Pierniczki – twarde do leżakowania + FILM

Pierniczki - twarde do leżakowania + FILM

Dzisiaj polecam twarde pierniczki do leżakowania.

Pierniczki zaraz po upieczeni są twarde ale już na drugi dzień robią się miękkie.

Składniki na pierniczki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g miodu
  • 50 g miękkiego masła
  • 400 g maki
  • 20 g przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka kakao
  • płaska łyżeczka sody
  • jajko

Składniki na lukier

70 g białka

350 g cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie

Na małym ogniu rozpuszczamy masło, gorzką czekoladę oraz miód. Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliło. Gdy wszystkie składniki odstawiamy do wystudzenia.

W misce mieszamy suche składniki mąka, soda, cynamon, kakao oraz przyprawa do piernika. Gdy wszystko już dokładnie wymieszamy dodajemy jajko oraz przestudzoną masę (miodowo – maślaną – czekoladową). Na początek mieszamy w misce, a następnie przekładamy na stolnice i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folę i wkładamy do lodówki na ok godzinę.

Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 prze ok 8-10 minut.

 Wykonanie lukru

Przygotowanie lukru nie jest bardzo skomplikowane  białko oraz cukier puder (1:5). Jajka mają różna wielkość, aby dobry wyszedł nam lukier trzymajmy się zasady 1 porcja białka, a 5 porcji cukru pudru. Wtedy wyjdzie nam dobry lukier. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny.

Zostaw komentarz