Dzisiaj polecam twarde pierniczki do leżakowania.
Pierniczki zaraz po upieczeni są twarde ale już na drugi dzień robią się miękkie.
Składniki na pierniczki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g miodu
- 50 g miękkiego masła
- 400 g maki
- 20 g przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- łyżka kakao
- płaska łyżeczka sody
- jajko
Składniki na lukier
70 g białka
350 g cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie
Na małym ogniu rozpuszczamy masło, gorzką czekoladę oraz miód. Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliło. Gdy wszystkie składniki odstawiamy do wystudzenia.
W misce mieszamy suche składniki mąka, soda, cynamon, kakao oraz przyprawa do piernika. Gdy wszystko już dokładnie wymieszamy dodajemy jajko oraz przestudzoną masę (miodowo – maślaną – czekoladową). Na początek mieszamy w misce, a następnie przekładamy na stolnice i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folę i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 prze ok 8-10 minut.
Wykonanie lukru
Przygotowanie lukru nie jest bardzo skomplikowane białko oraz cukier puder (1:5). Jajka mają różna wielkość, aby dobry wyszedł nam lukier trzymajmy się zasady 1 porcja białka, a 5 porcji cukru pudru. Wtedy wyjdzie nam dobry lukier. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny.