Pierniczki nadziewane w czekoladzie

Pierniczki nadziewane w czekoladzie + FILM

Dzisiaj polecam pierniczki nadziewane w czekoladzie – te małe, słodkie przysmaki są wyjątkowo apetyczne. To idealna propozycja dla każdego, kto kocha połączenie intensywnego aromatu przypraw korzennych z bogatym smakiem czekolady. Pierniczki są nie tylko smaczne, ale również pięknie wyglądają, dzięki czemu mogą stanowić wspaniały element świątecznego stołu lub być oryginalnym prezentem dla bliskich.

Składniki na pierniczki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g miodu
  • 50 g miękkiego masła
  • 400 g maki
  • 20 g przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka kakao
  • płaska łyżeczka sody
  • jajko
  • marmolada

Składniki na polewę

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30 %

Wykonanie

Na małym ogniu rozpuszczamy masło, gorzką czekoladę oraz miód. Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliło. Gdy wszystkie składniki odstawiamy do wystudzenia.

W misce mieszamy suche składniki mąka, soda, cynamon, kakao oraz przyprawa do piernika. Gdy wszystko już dokładnie wymieszamy dodajemy jajko oraz przestudzoną masę (miodowo – maślaną – czekoladową). Na początek mieszamy w misce, a następnie przekładamy na stolnice i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folę i wkładamy do lodówki na ok godzinę.

Po schłodzeniu wałkujemy na grubości 2-3 mm, nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Delikatnie dociskamy i wyciskamy pierniczki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 7-10 minut.

Przygotowanie polewy

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietanki.

Pierniczki nadziewane w czekoladzie , odstawić do aby polewa wystygła.

Zostaw komentarz