Dzisiaj polecam pierniczki nadziewane w czekoladzie – te małe, słodkie przysmaki są wyjątkowo apetyczne. To idealna propozycja dla każdego, kto kocha połączenie intensywnego aromatu przypraw korzennych z bogatym smakiem czekolady. Pierniczki są nie tylko smaczne, ale również pięknie wyglądają, dzięki czemu mogą stanowić wspaniały element świątecznego stołu lub być oryginalnym prezentem dla bliskich.
Składniki na pierniczki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g miodu
- 50 g miękkiego masła
- 400 g maki
- 20 g przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- łyżka kakao
- płaska łyżeczka sody
- jajko
- marmolada
Składniki na polewę
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietanki 30 %
Wykonanie
Na małym ogniu rozpuszczamy masło, gorzką czekoladę oraz miód. Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliło. Gdy wszystkie składniki odstawiamy do wystudzenia.
W misce mieszamy suche składniki mąka, soda, cynamon, kakao oraz przyprawa do piernika. Gdy wszystko już dokładnie wymieszamy dodajemy jajko oraz przestudzoną masę (miodowo – maślaną – czekoladową). Na początek mieszamy w misce, a następnie przekładamy na stolnice i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folę i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Po schłodzeniu wałkujemy na grubości 2-3 mm, nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Delikatnie dociskamy i wyciskamy pierniczki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 7-10 minut.
Przygotowanie polewy
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietanki.
Pierniczki nadziewane w czekoladzie , odstawić do aby polewa wystygła.