Pierniczki

Pierniczki

Wypróbujcie już dziś prostych w wykonaniu pysznych pierniczków.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g miodu  
  • 80 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g  przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Masło stopić na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, pod koniec dodać miód. Nadal podgrzewać na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W Żadnym przypadku nie można dopuścić do zagotowania. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia do przestygnięcia.

Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać cukier puder i roztrzepane jajko. Przestudzony miód i masło. Wszystko dokładnie wymieszać łopatka lub mikserem, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Wszystko przełożyć na stolnicę wysypaną mąka.

Wyrobione ciasto owijamy w folę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 3 mm delikatnie podsypując stolnicę, starając się nie nasypać dużo mąki na wierzchnia stronę ciasta.

Pierniczki wycinamy ulubionymi foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układając trzeba zostawić małe odstępy bo pierniczki rosną).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut.

Pierniczki lukrujemy według uznania.

Przepis na lukier

  • białko z jednego jajka
  • ok 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Białko delikatnie ubić do spienienia, następnie powali partiami dodawać cukier puder.

Gdy jest biały i gęsty jak śmietana lukier możemy uznać za doskonały i możemy zacząć dekorować przestudzone pierniczki.

Zostaw komentarz