Wypróbujcie już dziś prostych w wykonaniu pysznych pierniczków.
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 300 g miodu
- 80 g cukru pudru
- 125 g masła
- jajko
- 2 łyżki kakao
- 100 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Masło stopić na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, pod koniec dodać miód. Nadal podgrzewać na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W Żadnym przypadku nie można dopuścić do zagotowania. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia do przestygnięcia.
Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać cukier puder i roztrzepane jajko. Przestudzony miód i masło. Wszystko dokładnie wymieszać łopatka lub mikserem, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Wszystko przełożyć na stolnicę wysypaną mąka.
Wyrobione ciasto owijamy w folę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 3 mm delikatnie podsypując stolnicę, starając się nie nasypać dużo mąki na wierzchnia stronę ciasta.
Pierniczki wycinamy ulubionymi foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układając trzeba zostawić małe odstępy bo pierniczki rosną).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut.
Pierniczki lukrujemy według uznania.
Przepis na lukier
- białko z jednego jajka
- ok 1,5 szklanki cukru pudru
- sok z ½ cytryny
Białko delikatnie ubić do spienienia, następnie powali partiami dodawać cukier puder.
Gdy jest biały i gęsty jak śmietana lukier możemy uznać za doskonały i możemy zacząć dekorować przestudzone pierniczki.