Dzisiaj polecam pieczeń rzymską potocznie zwaną klopsem, która jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej. Składa się głównie z mielonego mięsa, przypraw oraz dodatków takich jak cebula i czosnek, a wszystko to formowane w kształt bochenka i pieczone w piekarniku.
Doskonale się sprawdza jako dodatek do pieczywa lub podgrzany na patelni na ciepło. Jeszcze w domu rodzinnym mama zawszę piekła na święta i w drugi dzień świąt był podawany na ciepło. Teraz sama mam już swoja rodzinę i tez podaje we wszystkie ważne święta pieczeń na ciepło. Wszyscy ją bardzo lubimy i chętnie się nią delektujemy.
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- słodka papryka ok 1 łyżeczki
- pieprz ok 1 łyżeczki
- sól 2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa pól łyżeczki
- czosnek 2 ząbki
- cebula
- olej do podsmażenia cebulki
- 2 łyżki bułki tartej
- duża bułka
- zielona pietruszka
Wykonanie
Cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, gdy będzie już miękka porządnie odcisnąć.
Białka oddzielić od żółtek i lekko roztrzepać. Żółtka dodać do mięsa mielonego oraz przyprawy : gałka muszkatołowa, sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę oraz zieloną pietruszkę.
Wyrobioną masę mięsną zapiekamy w foremkach aluminiowych ok 45 minut w temp. 180 stopni po upływie tego czasu wyciągamy delikatnie odlewany wytopiony tłuszcz i obracamy. Po obróceniu zapiekamy jeszcze ok 15 minut.