Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Dzisiaj polecam pieczeń rzymską potocznie zwaną klopsem, która jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej. Składa się głównie z mielonego mięsa, przypraw oraz dodatków takich jak cebula i czosnek, a wszystko to formowane w kształt bochenka i pieczone w piekarniku.

Doskonale się sprawdza jako dodatek do pieczywa lub podgrzany na patelni na ciepło. Jeszcze w domu rodzinnym mama zawszę piekła na święta i w drugi dzień świąt był podawany na ciepło. Teraz sama mam już swoja rodzinę i tez podaje we wszystkie ważne  święta pieczeń na ciepło. Wszyscy ją bardzo lubimy i chętnie się nią delektujemy.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • słodka papryka ok 1 łyżeczki
  • pieprz ok 1 łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa pól łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula
  • olej do podsmażenia cebulki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • duża bułka
  • zielona pietruszka

Wykonanie

Cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, gdy będzie już miękka porządnie odcisnąć.

Białka oddzielić od żółtek i lekko roztrzepać. Żółtka dodać do mięsa mielonego oraz przyprawy : gałka muszkatołowa, sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę oraz zieloną pietruszkę.

Wyrobioną masę mięsną zapiekamy w foremkach aluminiowych ok 45 minut w temp. 180 stopni po upływie tego czasu wyciągamy delikatnie odlewany wytopiony tłuszcz i obracamy. Po obróceniu zapiekamy jeszcze ok 15 minut.

Zostaw komentarz