Papryka, właściwości i zastosowanie

Papryka, właściwości i zastosowanie
Papryka, właściwości i zastosowanie

Paprykę do Europy z Ameryki południowej sprowadzili Hiszpanie. Początkowo była uprawiana tylko w ogrodach królewskich. Do Polski trafiła przez Turcję, dlatego jej ostre odmiany nazwane są pieprzem tureckim.
Niektóre odmiany papryki są uprawiane jako rośliny ozdobne.

Papryka, właściwości i zastosowanie
Papryka, właściwości i zastosowanie

Należy do grupy roślin psiankowatych spokrewniona z bakłażanem i pomidorami.

Czerwone, zielone czy żółtehttps://elawkuchni.pl/penne-z-papryka/, są to odmiany tego samego gatunku. Po prostu zielone strąki papryki to nic innego jak przedwczesne zebrane owoce. Maja one jednak odmienne cechy – poza najbardziej ewidentnym kolorem różnią się też teksturą, smakiem i właściwościami trawiennymi. Wszystkie kolory papryki maja orzeźwiający smak. Czerwona ma słodki smak i bardziej soczysty miąższ, i to ona najbardziej nadaje się do pieczenia.https://elawkuchni.pl/papryka-faszerowana/.Następna w kolejności jest odmiana pomarańczowa i żółta. Natomiast zielonej i purpurowej używa się zwykle oszczędniej, wtedy, gdy potrzebny jest wyrazisty dodatek smakowy do sałatek lub dań gotowych.
Papryka czerwona https://elawkuchni.pl/golabki-w-papryce/ zawiera trzy razy więcej witaminy C od pomarańczowej.
Wartości odżywcze papryki: witamina C, witamina B1, PP, witamina A, witamina E, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, mangan, a ponad to zawiera mało kalorii, więc można jeść ją jako przekąskę.
Dojrzałe strąki papryki można ususzyć, a potem zmielić. Mieloną paprykę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
O charakterystycznym smaku papryki decyduje substancja zwana kapsaicyna, która pobudza gruczoły trawienne i korę nadnerczy, co wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu.

Papryka, właściwości i zastosowanie
Papryka, właściwości i zastosowanie
Zastosowanie papryki:
  • Zupy: zupa gulaszowa, zupa jarzynowa, zupa kremowa,zupa fasolowa
  • Sosy: sos pieczeniowy
  • Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana
  • Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone
  • Ryby: gulasz z ryb
  • Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar
  • Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny
  • Warzywa: papryka, por, ogórki, kapusta kiszona
  • Inne potrawy: potrawy z ryżu, makaronu, sera i twarogu
  • Desery, wypieki: wypieki z serem, pizza

 

 

 

3 thoughts on “Papryka, właściwości i zastosowanie

  1. Człowiek jest przyzwyczajony do papryki słodkiej, ale patrząc na czas, jaki występuje na naszych stołach, to jest swoistym novum – słodkie (nieostre) kultywary zostały wyhodowane dopiero w latach 20 XX wieku!

Zostaw komentarz