Paluszki serowe

Paluszki serowe

Dzisiaj polecam chrupiące paluszki serowe z sera cheddar. Paluszki serowe, świetnie się nadają na różnego rodzaju przyjęcia dla małych i trochę większych gości. Można je podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako lekką przekąskę podczas spotkań towarzyskich. Są pyszne i łatwe do przygotowania w domu. Idealnie komponują się z różnymi sosami, takimi jak ketchup, sos czosnkowy czy musztarda. Można je również podać z warzywami, aby stworzyć bardziej zróżnicowaną kompozycję smakową. Gorąco zachęcam do spróbowania!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g sera cheddar
  • 150 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 szczypty soli
  • tymianek, pieprz kolorowy

Wykonanie:

Cheddar zetrzeć na tarce. Wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Do miski wrzuć pokrojone masło. Wlać mleko, wymieszać.

Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Rolować w wałeczki trochę grubsze niż ołówek. Pociąć na 10 – 15 cm kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 200 ok 10 minut.

Zostaw komentarz