Dzisiaj polecam oponki serowe, które są tradycyjnym polskim przysmakiem, idealnym na zimowe popołudnia. Te puszyste, delikatne kółka z dodatkiem sera twarogowego, są nie tylko niezwykle smaczne, ale również mogą stanowić świetną alternatywę dla osób szukających czegoś innego niż typowe pączki. Oponki serowe są doskonałe na podwieczorek, szczególnie kiedy są podawane na ciepło, posypane cukrem pudrem.
Składniki
- 500 g mąki
- 500 g twarogu
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy lub pasta waniliowa
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka spirytusu/ octu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Sodę zalewamy octem i odstawiamy aby się spieniło (ocet można zastąpić spirytusem, a dodajemy aby oponki podczas smażenia nie nabierały dużo tłuszczu) . Mąkę wysypujemy na stolnicę dodajemy pastę waniliową (można użyć również cukru wanilinowego jak nie mamy pasty), twaróg a następnie dodajemy żółtka, jogurt grecki oraz sodę z octem. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Jak już mamy ciasto gotowe dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm i wycinamy krążki o szerokości ok 6 cm, w środku dziurki robimy kieliszkiem.
Olej nagrzewamy do temperatury ok 170 stopni i smażymy ok 2 minuty z każdej strony na złotu kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po przestudzeniu oponki serowe posypujemy cukrem pudrem.