Kto z nas czasami nie lubi zjeść coś słodkiego, doskonale smakuje z kremem Delecty do karpatki przygotowanym tylko z zimnym mlekiem, nie potrzeba wtedy dodawać masła i jest mniej kaloryczna.
Przepis do pobrania –> [Nie znaleziono pliku]
Składniki na 10 porcji:
45 dag mrożonego ciasta francuskiego
1 opakowanie kremu karpatka
2 szklanki mleka
20 dag miękkiego masła
1 szklanka śmietany kremówki
1 śmietan –fix do usztywnienia śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Z mrożonego ciasta, stosując się do przepisu na opakowaniu upiec 3 placki.
W szklance mleka rozmącić krem karpatka. Pozostałe mleko zagotować, wlać krem z mlekiem i ciągle mieszając, ponownie zagotować. Całość pozostawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Zimny krem dodać do masła, cały czas miksując. Śmietanę ubić, do ubijania śmietany dodać śmietan-fix i cukier waniliowy.
Przestudzony pierwszy placek posmarować kremem, przykryć drugim, posmarować go pozostałym kremem i bitą śmietaną. Przełożyć trzecim plackiem i posypać cukrem pudrem.
to rozwarstwione francuskie ciacho-mmm! rozpływam się <3
Z ciastem francuskim na pewno była smaczna 🙂
Wygląda tak apetycznie, że aż oczu nie mogę "nasycić"…ale i tak wolałabym nasycić żołądek:)
też robię na gotowym cieście francuskim, czasem sama krem zrobię, a czasem gotowy – i tu pomijam właśnie masło:)
Pychota!
Wygląda rewelacyjnie, aż ślinka cieknie:)