Mus z ciemnych winogron
Wykonanie musu z ciemnych winogron nie jest zbyt skomplikowane ale czasochłonne, ale naprawdę warto. Winogron dokładnie myjemy, a następnie odrywamy wszystkie kuli, uważając aby nie było żadnych zanieczyszczeń (małych robaczków lub suchych liści). Poobrywane kulki dajemy do garnka, na spód wlewamy ok 100 ml wody aby nam się nie przypaliły owoce.
Gotujemy na małym ogniu do momentu aż wszystkie owoce się nie rozgotują. Przestudzony sok przecedzamy przez sito aby pozbyć się pestek.
Syrop jest trochę kwaśny. Jeżeli chcemy podać z bitą śmietana to nie musimy słodzić, ale jeżeli akurat nie mamy śmietany proponuję dosłodzić.
Mus z ciemnych winogron
W zależności ile wyszło nam gotowego syropu, dodać tyle żelatyny (na opakowaniu żelatyny jest podane jak się ją przygotowuje, na jaką ilość płynów).
Gotowy mus przelać do salaterek i odstawić w zimne miejsce. Ja podałam z bitą śmietaną i wiórkami kokosa.
Ja zrobiłam z ok 3 kg winogron i wyszło mi ok dwóch litrów musu z ciemnych winogron.
nigdy takiego nie jadłam! zaskakujące, ale jednocześnie intryguje mnie smak! 🙂