Dzisiaj polecam muffinki czekoladowe, idealne jako przekąska na każdą okazję. Ich bogaty, czekoladowy smak zadowoli nawet najbardziej wymagających miłośników słodkości. Muffinki są nie tylko pyszne, ale także łatwe w przygotowaniu, co czyni je świetnym wyborem na szybki deser lub niespodziewanych gości.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao (ja użyłam czarnego)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100g cukru
- 75g masła
- jajko
- 125ml mleka kokosowego
- 100g czekolady mlecznej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier).
Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić masło i dołączyć do składników suchych.
Jajko roztrzepać z mlekiem kokosowym i dodać do pozostałych składników razem z jogurtem naturalnym.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć masę do papilotek i włożyć do piekarnika. Piec przez Muffinki czekoladowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez25 minut.