Młoda kapusta, gołąbki, kapusta zasmażana
Moja propozycja na wiosenny obiad :młoda kapusta, gołąbki, kapusta zasmażana
Gołąbki z młodej kapusty[/caption]
Przepis na gołąbki
Ja zużyłam trzy główki kapusty
4 woreczki ryżu po 125g
400g mięsa mielonego
1 cebula podsmażona na oleju (ok 2 łyżek)
1 sos ziołowo-czosnkowy knorr
sól, pieprz do smaku
2 jajka
Wykonanie
Kapustę obrałam z wierzchnich liści (tych odstających), i sparzyłam we wrzątku, bardzo krótko bo liście są bardzo delikatne. Po wystudzeniu z listków delikatnie ściąć zgrubienie.
Ugotowany ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawami i jajkiem. Dokładnie wymieszać aby przyprawy i cebulka dobrze się wymieszały.
Tak przygotowany farszem zwijamy gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Uszkodzonymi liśćmi przykrywamy gołąbki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy bulionem do ¾ wysokości naczynia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 1,5 godziny.
Teraz pozostaje nam pytanie co zrobić z bardzo malutkimi liśćmi z kapusty, albo tymi porwanymi co za długo się parzyły we wrzątku, szkoda wyrzucić bo młoda kapusta o tej porze roku jest jeszcze droga.
Ja proponuje zrobić kapustę zasmażaną
Przepis na kapustę zasmażaną
Młoda kapusta ( jeżeli mamy kapustę z pozostałości z gołąbków krócej dusimy bo jest już sparzona, a jeżeli mamy zielona kapustę musimy dusić dłużej)
1 pęczek zielonej pietruszki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku (jeżeli mamy mało kapusty to oczywiście dajemy mnie koperku, pietruszki i szczypiorku)
2-3 łyżki oleju
zioła prowansalskie, sól, pierz do smaku.
Wykonanie
Kapustę drobno pokroić dodać pokrojona zieleninę i olej. Dusić do miękkości kapusty mieszając co jakiś czas i podlewając wodą aby się nie przypaliło. Jak kapusta będzie już miękka doprawić do smaku. Ja daje takie przyprawy jakie napisałam ale można przyprawić według własnego uznania, myślę że można też dodać na koniec odrobinę śmietany lub przecieru pomidorowego.
mniam 🙂 uwielbiam młodą kapustkę, a gołąbki z niej również robię 🙂