Dzisiaj polecam ciasteczka przez maszynkę. To doskonały sposób na szybkie i łatwe przygotowanie pysznych przekąsek, które zadowolą każdego. Ciasteczka wykonane za pomocą maszynki charakteryzują się jednolitym kształtem i rozmiarem, co jest szczególnie przydatne, gdy chcemy zachować spójność estetyczną naszych wypieków. Idealnie nadają się na spotkania rodzinne, przyjęcia dla dzieci czy jako smakołyk do kawy. Zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni ich smakiem i wyglądem!
Składniki na ciasteczka przez maszynkę
- 500 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier wanilinowy lub emulsja waniliowa
Wykonanie
Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia razem wymieszać. Do suchych składników dodajemy pasty waniliowe i masło. Masło siekamy razem z mąką, gdy będzie dobrze posiekane, dodajemy żółtka i kwaśnej śmietany. Dokładnie wyrabiamy, wyrobione ciasto owijamy folia i dajemy do schłodzenia na ok 30 minut.
Podczas chłodzenia przestaje się tworzyć gluten, a otrzymane ciasto będzie lepiej trzymać nadany mu kształt i nie będzie się kurczył podczas pieczenia.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części i przepuszczamy przez maszynkę (maszynka nie może mieć noży ani sitka).
Gotowe ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 10-15 minut.