Dzisiaj polecam małe tartaletki z musem jabłkowym, które są idealnym wyborem na słodki deser lub lekką przekąskę. Delikatne i kruche ciasto w połączeniu z wyrafinowanym musem jabłkowym tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością zachwyci każdego smakosza. Tartaletki te można udekorować odrobiną bitej śmietany lub świeżymi owocami, dzięki czemu będą prezentować się elegancko i apetycznie. Świetnie sprawdzą się na rodzinne spotkania, przyjęcia lub po prostu do kawy w leniwe popołudnie.
Składniki
- 340 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy
Składniki na mus
- 600 g obranych jabłek
- 1-2 łyżki cukru
- sok z ½ cytryny
- łyżeczka cynamonu
- 125 ml wody
Wykonanie
Mąkę wymieszać razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym, zrobić w środku wgłębienie i posiekać schłodzone masło, na koniec dodać żółtka. Ciasto zanieść na jednolita masę. Podzielić na ¾ i ¼ i owinąć w folę. Schłodzić minimum godzinę.
Foremek nie trzeba natłuszczać ponieważ ciasto ma dużą zawartość tłuszczu.
.Po schłodzeni z większej części ciasta powycinać kawałki ciasta nieco większe niż foremki do tartaletek i dokładnie dociskamy do ścianek foremki. Brzegi ciasta ścinamy nożem.
Przed pieczeniem ponakłuwać widelcem kilka razy. Piec w temp. 190 stopni ok 10 minut lub do zarumienienia ale nie całkowitego. Wyciąć i napełnić przestudzonym musem. Z mniejszej części ciasta zrobić dekorację według uznania i piec jeszcze ok 10 minut.
Przygotowanie musu
Jabłka umyć, obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Dodajemy wodę, cynamon oraz cukier i gotujemy na małym ogniu aż jabłka się rozgotują i nadmiar wody odparuje. Rozgotowane owoce blendujemy.