Małe tartaletki z musem jabłkowym

Małe tartaletki z musem jabłkowym

Dzisiaj polecam małe tartaletki z musem jabłkowym, które są idealnym wyborem na słodki deser lub lekką przekąskę. Delikatne i kruche ciasto w połączeniu z wyrafinowanym musem jabłkowym tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością zachwyci każdego smakosza. Tartaletki te można udekorować odrobiną bitej śmietany lub świeżymi owocami, dzięki czemu będą prezentować się elegancko i apetycznie. Świetnie sprawdzą się na rodzinne spotkania, przyjęcia lub po prostu do kawy w leniwe popołudnie.

Składniki

  • 340 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy

Składniki na mus

  • 600 g obranych jabłek
  • 1-2 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 125 ml wody

Wykonanie

Mąkę wymieszać razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym, zrobić w środku wgłębienie i posiekać schłodzone masło, na koniec dodać żółtka. Ciasto zanieść na jednolita masę. Podzielić na ¾ i ¼ i owinąć w folę. Schłodzić minimum godzinę.

Foremek nie trzeba natłuszczać ponieważ ciasto ma dużą zawartość tłuszczu.

.Po schłodzeni z większej części ciasta powycinać kawałki ciasta nieco większe niż foremki do tartaletek i dokładnie dociskamy do ścianek foremki. Brzegi ciasta ścinamy nożem.

Przed pieczeniem ponakłuwać widelcem kilka razy. Piec w temp. 190 stopni ok 10 minut lub do zarumienienia ale nie całkowitego. Wyciąć i napełnić przestudzonym musem. Z mniejszej części ciasta zrobić dekorację według uznania i piec jeszcze ok 10 minut.

Przygotowanie musu

Jabłka umyć, obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Dodajemy wodę, cynamon oraz cukier i gotujemy na małym ogniu aż jabłka się rozgotują i nadmiar wody odparuje. Rozgotowane owoce blendujemy.

Zostaw komentarz