W dzisiejszej ofercie mamy coś wyjątkowego – małe pączki serowe. Doskonałe jako przekąska na każdą okazję, stanowią idealne połączenie delikatnego sera i słodkiego ciasta. Ich niewielki rozmiar sprawia, że są wygodne w jedzeniu, a przygotowanie jest niezwykle łatwe. Pączki te świetnie sprawdzają się jako dodatek do porannej kawy, popołudniowej herbaty czy jako słodka przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Zachęcam do wypróbowania tej smacznej i łatwej w przygotowaniu przekąski, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Składniki
- 500 g mąki
- 500 g twarogu
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy lub pasta waniliowa
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka spirytusu/ octu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Sodę zalewamy octem i odstawiamy aby się spieniło (ocet można zastąpić spirytusem, a dodajemy aby oponki podczas smażenia nie nabierały dużo tłuszczu) . Mąkę wysypujemy na stolnicę dodajemy pastę waniliową (można użyć również cukru wanilinowego jak nie mamy pasty)ser, a następnie dodajemy żółtka, jogurt grecki oraz sodę z octem. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy, na grubość ok 1/2 cm i wycinamy krążki o średnicy ok 2-3 cm.
Olej nagrzewamy do temperatury ok 170 stopni i smażymy ok 2 minuty z każdej strony na złotu kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po przestudzeniu małe pączki serowe posypujemy cukrem pudrem.