Małe pączki serowe

Małe pączki serowe + Film

W dzisiejszej ofercie mamy coś wyjątkowego – małe pączki serowe. Doskonałe jako przekąska na każdą okazję, stanowią idealne połączenie delikatnego sera i słodkiego ciasta. Ich niewielki rozmiar sprawia, że są wygodne w jedzeniu, a przygotowanie jest niezwykle łatwe. Pączki te świetnie sprawdzają się jako dodatek do porannej kawy, popołudniowej herbaty czy jako słodka przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Zachęcam do wypróbowania tej smacznej i łatwej w przygotowaniu przekąski, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 500 g twarogu
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • cukier wanilinowy lub pasta waniliowa
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka spirytusu/ octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Sodę zalewamy octem i odstawiamy aby się spieniło (ocet można zastąpić spirytusem, a dodajemy aby oponki podczas smażenia nie nabierały dużo tłuszczu) . Mąkę wysypujemy na stolnicę dodajemy pastę waniliową (można użyć również cukru wanilinowego jak nie mamy pasty)ser, a następnie dodajemy żółtka, jogurt grecki oraz sodę z octem. Dokładnie wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy, na grubość ok 1/2 cm i wycinamy krążki o średnicy ok 2-3 cm.

Olej nagrzewamy do temperatury ok 170 stopni i smażymy ok 2 minuty z każdej strony na złotu kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po przestudzeniu małe pączki serowe posypujemy cukrem pudrem.

Zostaw komentarz