Makaron z groszkiem, pieczarkami i szynką
Dzisiaj polecam makaron z groszkiem, pieczarkami i szynką.
Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu wstążki
60 g masła
1 średnia cebula
200 g pieczarek
250 g mrożonego groszku
200g szynki
250 ml śmietany kremówki
1 żółtko
świeżo tarty parmezan
Wykonanie:
Ja przygotowałam
samodzielnie makaron. Ale można użyć gotowy.
Groszek ugotować do miękkości.
Makaron ugotować al dente w dużym garnku w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć
z powrotem do garnka.
Pieczarki i cebulę obrać, drobno
pokroić. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić cebule i pieczarki i obsmażyć na
średnim ogniu stale mieszając, przez ok 5 minut. Dołożyć groszek i szynkę.
Wymieszać w misce śmietanę z żółtkiem i przelać na patelnię. Dusić przez 5 minut pod przykryciem albo do dobrego rozgrzania się całości.
Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron przykryty sosem po wierzchu. Przed podaniem posypać parmezanem.