Małe kruche rurki z kremem są idealną przekąską zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Te delikatne, słodkie wypieki cieszą podniebienia swoim chrupiącym zewnętrzem i kremowym wnętrzem, dostarczając prawdziwej rozkoszy smakowej. Idealnie komponują się z popołudniową kawą lub herbatą, stanowiąc elegancki dodatek do każdej domowej celebracji czy uroczystego spotkania. Można je również przygotować na specjalne okazje, takie jak urodziny, święta czy rodzinne zgromadzenia, gdzie z pewnością będą cieszyć oko i podniebienie każdego gościa.
Składniki na ciasto:
- 500g mąki
- 250g masła
- 150g śmietany
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 ml śmietany 30 %
- śmietan fix
- 2 łyżki cukru
- 250g serka mascarpone
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać chłodne masło. Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, masło i sól i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia
Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (tak jak na pierogi), wycinać paski o długości ok 15 cm i szerokości 2-2,5 cm. Nawijać na foremki do rurek, tak aby ciasto nachodziło na siebie. Nawijać zaczynamy od węższej do szerszej strony. Rurki przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym białkiem. Przygotowane foremki układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Po wyciągnięciu zdejmujemy z foremek. Po przestudzeniu nadziewamy rurki kremem.
Wykonanie kremu:
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fix, pod koniec ubijania gdy śmietana będzie już dobrze ubita dodawać małymi porcjami serek masckarpone.
Przed podaniem rurki z kremem posypujemy cukrem pudrem.