Przygotowanie kruchych rogalików z marmoladą jest bardzo proste, bo wymaga tylko czterech składników. U mnie w domu często dzieciaki same je przygotowują, gdy mają ochotę na coś słodkiego, a nie ma nic w domu. Ciasto na te rogaliki jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy mąka, masło, cukier oraz marmolada, aby stworzyć pyszne, domowe wypieki, które z pewnością zadowolą każdego łasucha. Dodatkowo, dzieci mają mnóstwo frajdy z wałkowania ciasta i formowania rogalików, co sprawia, że proces ich przygotowania jest dla nich atrakcją samą w sobie.
Składniki
- 600 mąki
- 3 łyżki cukru
- 250 g masła
- 220 g śmietany kwaśnej 18%
- ok. 300 g marmolady
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem z dodatkiem cukru. Cukier najlepiej jak jest ten drobniejszy lepiej się rozpuszcza w cieście kruchym. Gdy masło będzie już dobrze rozdrobnione dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy. Nie zagniatamy długo aby zbytnio nie ogrzać masła. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na pół godziny.
Po schłodzeniu ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy na grubość 5 mm w kształcie koła. Dzielimy na 8 równych trójkątów (jeżeli chcemy mniejsze robimy więcej trójkątów). Na każdy trójkąt kładziemy niewielką ilość marmolady i zwijamy (dokładny sposób zwijania pokazany na filmie).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 30 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.