Kruche ciasteczka z konfitura lub galaretką
Dzisiaj polecam kruche ciasteczka z konfiturą lub galaretką.
Składniki na ok.30-40 sztuk
400g mąki
3 żółtka
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka starta z jednej cytryny
50g mielonych obranych migdałów
200g miękkiego masła
1 galaretka lub konfitura do przełożenia ciasteczek
Wykonanie:
Na stolnicy usypać z mąki kopczyk. Pośrodku zrobić dołek i wrzucić do niego żółtka, oba cukry, skórkę z cytryny oraz migdały. Dookoła rozłożyć płatki masła.
Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć ciasteczka np. serduszko. W połowie serduszek wyciąć w środku mniejsze serduszko, żeby powstała ramka. Piec na złoty kolor przez ok. 10 minut.
Jeżeli rozrabiamy galaretkę w szklance(250 ml) gorącej wody, gdy będzie już tężejąca wlewać do ciasteczek(ramki ciasteczka). Natomiast konfiturą smarujemy dolne ciasteczko i nakładamy ramkę.
wprost uroczo się prezentują!!
zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Bardzo fajne te ciasteczka!!
świetne ciacha 🙂 i mogą mieć dowolne smaki 🙂
wyglądają świetnie! 🙂 A jakie pyszne nadzienia.. <3 mniam!
Ile czasu przechowujesz takie ciasteczka?
Na drugi dzień juz nie ma po nich śladu:)