Dzisiaj polecam wyjątkowo kremowy sernik z dodatkiem sera mascarpone, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Mascarpone nadaje sernikowi niezwykle delikatną konsystencję i bogaty, kremowy smak, co sprawia, że ciasto to jest idealne na każdą okazję. Polecam spróbować tego deseru z ulubionymi owocami lub polewą, co jeszcze bardziej wzbogaci jego smak.
Składniki na ciasto
- 140 g mąki
- 100 g cukru
- 30 g kakao (czarnego)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g zimnego masła
- żółtko
Składniki na masę serową
- 750 g twarogu kremowego półtłustego
- 250 serka mascarpone
- 120 ml śmietanki 30 %
- 5 jajek
- 1 białko
- 150 g cukru
- pasta waniliowa lub cukier z wanilią
- 60 g mąki ziemniaczanej
Składniki na polewę
- 60 g czekolady gorzkiej
- 20 ml śmietanki 30
Przygotowanie ciasta
Z mąki, cukru kakao i proszku do pieczenia przygotowujemy ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią i odstawiamy do schłodzenia na pół godziny.
Schłodzonym ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 26_28 cm. (ja użyła formy 20×30 cm) podpiec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Gdy ciasto będzie się piekło przygotowujemy masę serową.
Ja używam sera twarogowego kremowego i nie trzeba mielić. Ale jak mamy twaróg to dobrze jest zmielić lub przepuścić przez praskę.
Przygotowanie masy serowej
Ja używam sera twarogowego kremowego i nie trzeba mielić. Ale jak mamy twaróg to dobrze jest zmielić lub przepuścić przez praskę. Do przygotowanego twarogu dodajemy mascarpone, śmietankę żółtka, cukier z wanilią lub pastę waniliową oraz skrobię ziemniaczaną. Na koniec z wszystkich białek również tego, które nam zostało z ciasta ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszając łopatką.
Gotową masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 60 minut. Jak góra będzie się przypiekać przykryć papierem do pieczenia. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik będzie już przestudzony polewamy polewą.
Przygotowanie polewy
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem śmietanki.