Kopytka z batatów

Kopytka z batatów

Dzisiaj polecam kopytka z batatów. To danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe dzięki zawartości witamin i minerałów z batatów. Kopytka z batatów można podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie. Można je również przygotować na słodko lub słono, w zależności od preferencji. Na przykład, posypane świeżymi ziołami i odrobiną oliwy z oliwek, będą doskonałym wyborem na lekki obiad.

 Bataty czyli słodkie ziemniaki, maja podłużny i nieregularny kształt, są nieco większe od ziemniaków o pomarańczowym miąższu. W smaku przypominają mix marchwi, dyni i ziemniaków.

Bataty pochodzą  z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej czyli całej strefie tropikalnej. Znanych jest blisko 400 odmian. Odmiany batatów różnią się kształtem oraz kolorem mogą mieć fioletową, czerwoną, żółtą i białą skórkę oraz miąższ.

Składniki

  • 300g batatów (1duży lub dwa małe)
  • jajko
  • 150-200 g mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • pieprz szczypta
  •  sól szczypta

Wykonanie

Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia.

Po przestudzeniu batata przegniatamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko, przyprawy  oraz mąkę ziemniaczaną. Mąkę pszenną dodajemy małymi partiami, część mąki zostawiamy ok 50 g do podsypania stolnicy w trakcie robienia batatów. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite.

Gotowe bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok 3 minut.

Zostaw komentarz