Dzisaj polecam kokosanki, małe ciasteczka w polewie czekoladawej posypane kokosem.
Składniki ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
½ kostki margaryny (stopić)
½ szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wychodzi dość gęste, a po upieczeniu twarde. Proszę się nie zrazić że nie wyszło, takie ma być. Gdyż po wystudzeniu kroimy na kawałki i każdy kawałek zanurzamy w polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. Gdyby ciasto było zbyt miękkie to by się pokruszyło w polewie.
Moje kokosanki są bardzo nie równe, gdyż ciasto robiła moja córeczka i nie wyrównała ciasta przed pieczeniem, a później krzywo pokroiła, bo nie mogła się ich już doczekać. Bardzo rzadko je robię (bo pochłaniam je w ogromnych ilościach bez opamiętania).
Piec w temperaturze ok 200 stopni, aż się zarumieni.
Składniki na polewę:
1 margaryna
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
6 łyżek wody
Wszystkie składniki rozpuścić i gotować przez 5 minut. Gdy polewa, chwile przestygnie obtaczać w niej kawałki ciasta, a następnie we wiórkach kokosowych.
pyszne i proste ciacha:) idealne do podjadania:)
Wyglądają bardzo apetycznie.
nie no wyglądają apetycznie i nie widać, że są nierówne.. Karolinka oby tak dalej pomagaj mamie w pieczeniu …
smak dzieciństwa <3 uwielbiałam je, moja mam zawsze nam robiła.. Aleś mi przypomniała ;D
o rany kokosanki:) nie jadłam ich wieki:) a tak je uwielbiam:) porywam jedno ciasteczko:)
porywam do ulubionych 🙂