Klopsiki zawijane w szynkę
Dzisiaj przedstawiam mielone, w innej odsłonie – klopsiki zawijane w szynkę
Składniki:
40 dag mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki śmietanki kremówki
sól, pieprz, tymianek
10 plasterków szynki
1 łyżka masła
słodka papryka
Wykonanie:
Z mięsa, jajka, mąki ziemniaczanej, śmietany, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody wyrabiamy gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Z masy mięsnej formujemy klopsy, owijamy je plastrami szynki i spinamy wykałaczkami. Klopsy układamy w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym masłem. Klopsy oprószamy słodką papryką i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż szynka się zarumieni. Podajemy z sosem pieczeniowym.
Ale pięknie wyglądają! I ten czosneczek… super!
Ooo! Mielone bardzo lubię, ale w tej formie jeszcze nikt u mnie nie wpadł na takie podanie.. kusząca propozycja na obiad:)
O tak.. mijanie w biegu-to straszne.. ale właśnie przez pracę, obowiązki czy dod zajęcia często nke mamy kontaktu nawet z najbliższymi. . 🙁 ale po to są święta by to docenić:) także głowa do góry, do następnych świat:D
Bardzo fajny pomysł na mięso mielone, niesmazone, więc zdrowsze a w dodatku nie trzeba stać przy patelni 🙂
fajny pomysł na podanie mielonych:) a ja też ostatnio zalatana, tydzień nawet na bloga nie wchodziłam:(