Polecam pyszne kajzerki nadziewane mięsem mielonym, zapiekane w piekarniku. kajzerki można podawać na obiad lub ciepłą kolację.
Składniki
- 8 kajzerek
- 400 g mięsa mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 kulka mozzarelli
- olej do podsmażenia
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypior do posypania po upieczeniu
- 2 łyżki pasty pomidorowej
Wykonanie
Pieczarki umyć i drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Podsmażone pieczarki ściągamy z patelni i bez mycia podsmażamy cebulkę, można dodać trochę oleju.
Do podsmażonej cebulki, dodajemy czosnek przeciskając przez praskę.
Do podsmażonej cebulki dodajemy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprze, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Jak mięso będzie już podsmażone dodajemy pasty pomidorowej, chwile jeszcze podsmażamy i ściągamy z patelni.
W kajzerkach ścinamy górę bułeczki i wyciągamy miękki miąższ.
Do bułeczek dajemy mięso mielone.
Gotowe bułeczki podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut bez przykrycia. Po upływie tego czasu przykrywamy bułeczki (tym kawałkiem co ścinaliśmy z góry) i pieczemy jeszcze ok 5 minut.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.