Jabłecznik na puszystym cieście + FILM

Jabłecznik na puszystym cieście + FILM

Dzisiaj polecam jabłecznik na puszystym cieście

Składniki na ciasto
  • 250 g mąki
  • 5 dużych jajek
  • 150 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
  • 8 średnich jabłek najlepiej odmiany kwaskowatej i twardej
  • 2-3 łyżki cukru brązowego (ale może też być biały)
  • sok z połowy cytryny
  • kisiel cytrynowy (lub łyżka mąki ziemniaczanej)
  • łyżeczka cynamonu
  • 70 ml wody
Przygotowanie nadzienia z jabłek

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Następnie przełożyć do garnka i chwile podusić. Gdy jabłka będą już miękkie kisiel rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do jabłek wszystko dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka ( w całości) ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej (ma być jasna i powiększyć objętość 3-krotnie) małym strumieniem wlewamy olej i mleko miksując na niskich obrotach miksera. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i małymi partiami dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia.

Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy i wyrównać. Piec ok 15 minut w temperaturze 175 stopni (należy piec do momentu, aż ciasto się zarumieni)

Wyjąc z piekarnika i wyłożyć całe nadzienie jabłkowe i wyrównać. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta i również wyrównać. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 175 stopni.

Jabłecznik po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia (dopiero wtedy będzie się dobrze kroił). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Zostaw komentarz