Wiadomo że kluczem do przygotowania pysznych pierogów jest nie tylko farsz ale i ciasto. Dobre ciasto na pierogi powinno być elastyczne, lepkie, gładkie oraz bardzo miękkie. Ciasto na pierogi powinno się dobrze formować oraz nie stwarzać problemów przy sklejaniu pierogów. Idealne proporcje między mąka a woda powinny zagwarantować , że ciasto nie rozpłynie się i nie rozklei podczas gotowania.
Rezygnacja z dodatku jajek do ciasta zapewnia że ciasto ma bardziej plastyczną konsystencję oraz nie lepi się do rąk
Składniki :
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml przegotowanej letniej wody
- sól
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlewać małymi porcjami letnią przegotowaną wodę. Wymieszać oba składniki, do momentu ich połączenia. Ciasto najlepiej zagniatać rękoma, można jednak używać do tego także drewnianej łyżki. W trakcie ugniatania dodawać kolejne porcje wody. Gdy ciasto uzyska plastyczną i jednorodną konsystencję, oznacza to że jest gotowe.
Miskę nagrzać nad garnkiem z ciepłą wodą, gdy miska będzie już ciepła przykryć nią ciasto i pozostawić aby „odpoczęło” do momentu aż miska będzie zimna.
Z tak przygotowanego ciasta wyjdą nam na pewno pyszne pierogi z dowolnym nadzieniem.