Moja propozycja na dziś – enchilada z kurczakiem, która jest idealnym daniem na obiad lub kolację. Składa się z soczystych kawałków kurczaka, pikantnego sosu pomidorowego, aromatycznych przypraw i roztopionego sera, zawiniętych w miękkie tortille. Serwuj z dodatkiem guacamole, kwaśnej śmietany i świeżej kolendry, aby jeszcze bardziej wzbogacić smak.
Składniki
- dwa opakowania dużych tortilli
- 100 g ryżu
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- cebula
- czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- puszka białej fasoli z puszki
- 200 g tartej mozzarelli
- świeża kolendra lub zielona pietruszka
- papryczka chili
Przyprawienie kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kuminu
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 2 łyżki oleju
Sos pomidorowy
- 380 g krojonych pomidorów (jeden kartonik )
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki kuminu
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie
Ryż ugotować. Kurczaka pokroić na paski ok 2 cm. doprawić mieszanką przypraw i nasmarować 2 łyżkami oleju. Na rozgrzanej patelni z odrobina tłuszczu (ok 2-3 łyżki) obsmażyć kurczaka z każdej strony. Gdy kurczak będzie już dobrze usmażony osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulkę drobni posiekać i zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebulki dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 3 minut co chwilę mieszając. Wszystkie składniki razem połączyć (cebulka z papryką, kurczak, kukurydza, fasola) i wszystko dokładnie wymieszać.
Sos pomidorowy
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę na rozgrzaną oliwę. Chwile podsmażyć i dodać pomidory i przyprawy. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Dotować na małym ogniu przez ok 10 minut.
Końcowe przygotowanie
Rozłożyć farsz na tortille, posypać serem (połową) i listkami kolendry, zwinąć w ruloniki. Zwinięte tortille ułożyć w formie, łączeniem do dołu, polać sosem i pospać pozostałym serem (połową) .
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.