Pieczeń z indyka

Dzisiaj polecam pieczeń z indyka, którą możemy podać na zimno lub do pieczywa.

Czasami sprzedawane w sklepach wędliny dość szybko tracą świeżość, jest to związane z tym, że są przygotowywane do przechowywania przez jakiś czas nim trafią do sprzedaży. Pieczeń z indyka, którą można przyrządzić we własnym domu wytrzyma dłużej zachowując świeżość.

Składniki:

ok 1 ½ kg fileta z indyka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
ok 50 ml oleju aby wszystkie zioła wymieszać

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać z olejem. Filet opłukać i osuszyć w ręczniku papierowym. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso. Następnie mocno związujemy sznurkiem lub wkładamy do siatki i odstawiamy w chłodne miejsce na noc (lub kilka godzin – chyba, że ktoś śpi kilka godzin:-)).

Filet pieczemy w rękawie foliowym w temperaturze 180 stopni przez ok 90 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy z rękawa, i pieczemy jeszcze ok 30 -40 minut aby mięso się zarumieniło. Po upływie 15-20 minutach obracamy na drugą stronę.

Po ostudzeniu delikatnie zdjąć sznurek i można kroić.

One thought on “Pieczeń z indyka

Zostaw komentarz