Rozkoszuj się wyjątkowym smakiem pysznego ciasta kakaowego, które zachwyca swoją wilgotnością i głębią aromatu. Dopełnieniem jest aksamitny, lekko słodki krem, który idealnie komponuje się z soczystymi, świeżymi truskawkami. Całość otula delikatna galaretka, nadając deserowi lekkości i owocowej świeżości. To nie tylko ciasto – to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Składniki na biszkopt
- 4 jajka
- 70 g cukru
- 12 g kakao
- 10 g proszku do pieczenia
- 30 g maki pszennej
Składniki na krem
- 30 g mąki pszennej
- 30 g maki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- 2 żółtka
- 750 mleka
- 250 g masła
- 2 galaretki truskawkowe
- truskawki

Przygotowanie biszkoptu
Biała ubijamy na sztywno, jak piana będzie już sztywna, dodajemy cukier małymi porcjami. Następnie dodajemy po jednym żółtku, krótko miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Na końcu dodajemy kakao, wymieszane z proszkiem do pieczenia, i delikatnie mieszamy łopatką.
Blaszkę o wymiarach 25X35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Przestudzony biszkopt przecinamy na pół.
Przygotowanie kremu
Pół litra mleka zagotować z cukrem, pozostałe mleko wlewamy do miski. Wraz z mlekiem mieszamy dwa żółtka, oraz obie mąki, dokładnie wszystko mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Gotowy krem przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą w kontakcie z kremem, aby nie powstał kożuch.
Miękkie masło ucieramy do białości i małymi porcjami dodajemy przestudzony budyń na kilka porcji.

Składanie ciasta
Biszkopt wkładamy ponownie do formy na pierwszy kawałek ciasta wykładamy część kremu, dociskamy drugim kawałkiem ciasta. Na drugi biszkopt dajemy pozostały krem oraz truskawki i zalewamy tężejącą galaretka.
Gotowe ciasto schładzamy w lodówce najlepiej na całą noc.