Ciasto na białkach – Murzynek

Ciasto na białkach – Murzynek + FILM

Dzisiaj polecam szczególnie pyszne ciasto, idealne dla miłośników słodkości: ciasto na białkach – murzynek. To wyjątkowe ciasto, które zachwyca swoją bogatą, głęboką czekoladową nutą i puszystą teksturą, dzięki wykorzystaniu białek. Jest to świetna opcja dla tych, którzy chcą wykorzystać pozostałe białka po innych wypiekach. Murzynek na białkach to także doskonały wybór na różnego rodzaju spotkania towarzyskie lub rodzinne święta, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu, a jego smak z pewnością zadowoli wszystkich gości.

Dzisiaj polecam ciasto na białkach – Murzynek

Składniki
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao
  • 100 g mąki
  • 280 g białek
  • szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder do posypania

Często jak robię ciasto kruche lub inne potrawy i zostają mi białka, mrożę je partiami a następnie używam do ciasta. Dlatego podaje przelicznik jak dobrze przeliczyć ile potrzebujemy białek.

Białko jajka rozmiaru L ma ok 35 g. Jeżeli użyłam 8 białek to jest ok 280 g.

Wykonanie

Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia oraz kakao) razem mieszamy. Miękkie masło ucieramy mikserem z końcówkami haczyki ucieramy masło małymi porcjami dodajemy składniki suche.

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Cukier dodajemy małymi porcjami. Gdy piana będzie już ubita na sztywno mieszamy wszystko razem. Należy pamiętać że zawsze mokre składniki dajemy do suchych, nigdy odwrotnie.

Formę na keksy smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 35-40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

Zostaw komentarz