Ciasto miodowe z orzechami
Dzisiaj polecam ciasto miodowe z orzechami, jest bardzo smaczne choć bardzo kaloryczne.
Ciasto:
3-4 szklanki mąki
2jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g margaryny
Masa orzechowa:
250 g orzechów włoskich
100g margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
Ciasto wyrobić ze wszystkich podanych składników. Podzielić na dwie równe części. Składniki masy orzechowej (oprócz orzechów) rozpuścić i dodać orzechy. Jedną część ciasta rozwałkować i nałożyć na nią masę orzechową. Piec na pergaminie w piekarniku nagrzanym do 170* przez 15 minut. Drugą część ciasta piec samą w piekarniku nagrzanym do 170* przez 10-15 minut. W czasie pieczenia drugiej części ciasta ze wszystkich składników (oprócz masła) ugotować budyń, cały czas energicznie mieszając. Nadal gotując na małym ogniu dodać masło i delikatnie mieszając połączyć z budyniem, chwilkę ostudzić. Ciepły budyń wlać na upieczony ( drugi) placek i przykryć plackiem nr1 ( z orzechami). Ciasto odstawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki
orzechowe ciasta są takie rozkoszne
Budyniem i orzechami mnie zdobyłaś 🙂
Wygląda apetycznie :]
A jak smakuje?
orzechowe – zawsze <3
przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji 🙂 Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam!
Wygląda pysznie 🙂
Oryginalne dzieło. Według mnie nienudna ta część portalu. Thanx za dopracowany post. Myślę że masz talent na dużo kolejnych takich uaktualnień. Obserwuję.