Dzisiaj polecam ciasto Milky Way bez pieczenia, które jest nie tylko pyszne, ale i bardzo proste w przygotowaniu. Idealne rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się słodkościami, ale nie mają czasu lub nie chcą używać piekarnika. To ciasto, składające się z kremowych warstw i słodkiej, karmelowej polewy, z pewnością zadowoli każdego łasucha.
Jest to bardzo szybki deser, który wszystkim smakuje niezależnie od okazji jak i pory roku. Bo kto nie lnie lubi obłędnie mlecznego kremu, dość słodki i jednocześnie bardzo delikatny. Wszystko doskonale się komponuje z miękkimi kakaowymi herbatnikami i słodką polewą czekoladową.
Składniki na masę
- 175 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 200 g masła
- 330 g mleka w proszku (nie granulowanego)
Składniki na polewę
- 150 g czekolady (u mnie 75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)
- 50 ml mleka
Dodatkowo herbatniki kakaowe ok 200 g
Przygotowanie masy
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy cukier będzie już dobrze rozpuszczony dostawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć do puszystości. Gdy masło już będzie utarte, moc miksera zmniejszamy i małym strumieniem wlewamy zimnie słodkie mleko.
Na koniec małymi partiami dodajemy mleko w proszku. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę podzielić na dwie części.
Przygotowanie polewy
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka.
Składanie ciasta
Sposób składania ciasta pokazany dokładnie na filmie.
Najlepsza forma jest o wymiarach (20×20 cm), ale może być również większa wówczas ciasto będzie niższe.
Na spód formy układamy herbatniki, na herbatniki wykładamy pierwszą warstwę kremu, następnie układamy drugą warstwę kremu i ostatnią warstwę herbatników.
Na ostatnią warstwę herbatników wylewamy polewę czekoladową.
Gotowe ciasto odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc.