Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami + FILM

Dzisiaj polecam ciasto jogurtowe z owocami. To doskonały wybór dla każdego, kto szuka lekkiej i orzeźwiającej przekąski. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe, dzięki obfitości świeżych owoców. Możesz użyć dowolnego rodzaju owoców, jakie masz pod ręką – jagody, truskawki, maliny, czy też brzoskwinie doskonale się sprawdzą. Ciasto jogurtowe jest również niezwykle proste w przygotowaniu, co czyni je idealnym rozwiązaniem, gdy potrzebujesz szybkiego i efektownego deseru na różne okazje.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pasta waniliowa
  • dowolne owoce ok pół kilograma
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie jeżeli mamy kwaśne owoce możemy dodać łyżkę cukru pudru

Forma ok 24X24 ( ja użyłam formy o wymiarach 20X30)

 Wykonanie

Produkty powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy jest pewność że ciasto na wyjdzie.

Masło utrzeć na biały puch na wysokich obrotach miksera, a następnie dodawać małymi porcjami cukier. Jeżeli nie mamy cukru pudru możemy użyć zwykłego cukru, ale musimy dłużej ucierać. Jak cukier będzie już dobrze utarty z masłem, zmniejszyć moc miksera i dodawać po jednym jajku. Może się zdarzyć że pojawią się takie grudki, jak by ciasto było zważone, proszę się nie przejmować, ciasto wyjcie. Na koniec dodajemy małymi partiami mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy jogurt, ale mieszamy już łopatką a nie mikserem. Jogurt dajemy na 2-3 porcje. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok 35-40  minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie ok 20 minut ciasto możemy przykryć papierem do pieczenia.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie owoców

Możemy użyć dowolne owoce, jeżeli są to owoce kwaśne można oprószyć cukrem pudrem, jeżeli są to owoce słodkie to nie trzeba. Może też wam smakować ciasto z owocami kwaśnymi to też  nie musimy dodawać cukru. Natomiast jeżeli oprószymy owoce mąką ziemniaczaną to owoce nie popadną na spód ciasta, pozostaną na górze ciasta.

Zostaw komentarz