Ciasto Czekoladowe z Malinami to doskonały wybór dla każdego miłośnika słodyczy i owoców. To połączenie soczystych malin z bogatym smakiem czekolady tworzy niezapomniane doznania kulinarne, idealne na każdą okazję.
Przepis na to ciasto jest stosunkowo prosty, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego łasucha. Bazą ciasta jest aksamitne ciasto czekoladowe, które po upieczeniu staje się wilgotne i intensywne w smaku. Maliny dodawane są zarówno do ciasta, jak i na wierzch, co nie tylko wzbogaca smak, ale również nadaje deserowi atrakcyjny, kolorowy wygląd.
Przygotowanie takiego ciasta to świetna okazja do eksperymentowania z różnymi dodatkami czy technikami pieczenia, które mogą jeszcze bardziej podnieść jego walory smakowe i wizualne. Spróbuj dodać posypkę z orzechów lub płatków migdałowych dla dodatkowej tekstury, lub podaj ciasto z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną, aby uczynić każdy kęs jeszcze bardziej dekadenckim.
Nie tylko smak, ale i aromat pieczonego ciasta czekoladowego z malinami sprawi, że każda kuchnia stanie się miejscem szczególnym, a domownicy i goście będą za każdym razem wyczekiwać na deser z niecierpliwością.
Składniki
- 80 g masła
- 200 g czekolady (u mnie 160 g gorzkiej a 40 mlecznej)
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 250 g malin
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę oraz mleko i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej rozpuszczonej czekolady dodajemy jajka, i roztrzepujemy rózgą.
Suche składniki: mąka proszek do pieczenia oraz cukier razem mieszamy. Należy pamiętać o podstawowej zasadzie że zawsze mokre składniki dodajemy do suchych, a nie odwrotnie.
Przestudzoną płynną czekoladę z dodatkiem jajek dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy 2/3 malin, delikatnie mieszamy aby maliny się nie rozwaliły. Jak ciasto jest zbyt gęste i nie da się dobrze wymieszać, można dodać niewielką ilość mleka.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, na górę delikatnie wciskamy pozostałe maliny.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Na ok 15 minut przed końcem przykrywamy papierem aby ciasto się nie przypaliło.