Składniki na ciasto
Baza do biszkoptu:
- 150 ml oleju rzepakowego
- 125 ml wody
- 100 g cukru
- 3 łyżki kakao
- Biszkopt
- 5 jajek
- 80 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Masa
- Budyń o smaku śmietankowym
- 400 ml mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- słoiczek dżemu malinowego lub truskawkowego
- wiórki czekolady (lub tarta gorzka czekolada)
- wiórki kokosowe
Przygotowanie bazy biszkoptu
Olej, wodę oraz cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie ciasta
Jajka do biszkoptu nie powinny być prosto z lodówki.
Z białek ubić pianę na sztywno, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku. Gdy już dodamy wszystkie żółtka zmniejszamy moc miksera i małym strumieniem dodajemy przestudzoną bazę biszkoptu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i małymi partiami dodajemy do ciasta. Szpatułką wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto wylewamy do formy (25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy przy uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu przekroić ciasto (na placki 1/3 i 2/3 ).
Przygotowanie masy
Część mleka odlać aby rozpuścić proszek, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony proszek w pozostałym mleku. Mieszając gotujemy aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawiamy na ok 10 minut. Po upływie tego czasu rozpuszczany żelatynę w kąpieli wodnej (pokazane na filmie).
Wystudzony budyń miksujemy z płyną żelatyną (żelatynę wlewamy małym strumieniem).
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietankę dodajemy do budyniu i mieszamy szpatułką (dodajemy na kilka porcji).
Składanie ciasta
Biszkopt o grubości 2/3 kładziemy na spód, smarujemy go dżemem, na dżem wykładamy masę (zostawiamy ok 3-4 łyżki). Posypujemy wiórkami czekolady i wiórkami kokosowymi, na to kładziemy drugi kawałek biszkoptu (1/3 ). Smarujemy pozostała masą obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do stężenia na kilka godzin.