Ciasteczka orzechowe + FILM

Ciasteczka orzechowe + FILM

Dzisiaj polecam kruche ciasteczka orzechowe.

Składniki

składniki na 20-30 ciasteczek, w zależności jakiej użyjemy foremki

  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 250 g maki
  •  żółtko
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • kilka kropel olejku migdałowego

Wykonanie

Orzechy zmielić w blenderze , wysypać na stolnicę i wymieszać z mąką. Do mieszanki dajemy zimne masło oraz cukier i wszystko razem siekamy. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku migdałowego oraz żółtko. Szybko zarabiamy ciasto, by pod wpływem ciepła rąk masło się nie topiło. Jak ciasto jest już dobrze wyrobione na gładko, owijamy w folię spożywcza i odstawiamy do schłodzenia na ok godzinę.

Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok 4 m, wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 -12 min.

Po całkowitym wystudzeniu ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.

Zostaw komentarz