Dzisiaj polecam ciasteczka migdałowe, które są idealne na deser lub do popołudniowej kawy. Te małe pyszności, wykonane z mielonych migdałów, cukru, charakteryzują się kruchą teksturą i delikatnym smakiem. Idealne do zanurzenia w kubku gorącej kawy lub herbaty, mogą stać się twoim ulubionym przysmakiem.
Składniki
- 250 g maki
- 70 g cukru pudru
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 100 g zmielonych migdałów
- 200 g miękkiego masła
- skórka z pomarańczy (połowa do ciasta a druga połowa do cukru w którym będziemy obtaczać ciasteczka)
- drobny cukier do obtaczania
Przygotowanie
W misie robota mieszamy suche składniki: mąka, cukier puder, mielone migdały oraz cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Na koniec dodajemy miękkie masło i wszystko razem mieszamy na niskich obrotach. Jak wszystko będzie już wymieszane przekładamy na stolnicę i kończymy wyrabiać rękami.
Ciasto wałkujemy na grubości ok 5 milimetrów i wycinamy dowolną foremką ciasteczka. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 15 minut.
Jak pieką się ciasteczka przygotowujemy drobny cukier z pozostałą skórką pomarańczową.
Po upieczeniu przestudzić ok 2-3 minut i obtaczać w cukrze.