Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe + FILM

Dzisiaj polecam ciasteczka migdałowe, które są idealne na deser lub do popołudniowej kawy. Te małe pyszności, wykonane z mielonych migdałów, cukru, charakteryzują się kruchą teksturą i delikatnym smakiem. Idealne do zanurzenia w kubku gorącej kawy lub herbaty, mogą stać się twoim ulubionym przysmakiem.

Składniki

  • 250 g maki
  • 70 g cukru pudru
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 200 g miękkiego masła
  • skórka z pomarańczy (połowa do ciasta a druga połowa do cukru w którym będziemy obtaczać ciasteczka)
  • drobny cukier do obtaczania

Przygotowanie

W misie robota mieszamy suche składniki: mąka, cukier puder, mielone migdały oraz cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Na koniec dodajemy miękkie masło i wszystko razem mieszamy na niskich obrotach. Jak wszystko będzie już wymieszane przekładamy na stolnicę i kończymy wyrabiać rękami.

Ciasto wałkujemy na grubości ok 5 milimetrów i wycinamy dowolną foremką ciasteczka. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 15 minut.

Jak pieką się ciasteczka przygotowujemy drobny cukier z pozostałą skórką pomarańczową.

Po upieczeniu przestudzić ok 2-3 minut i obtaczać w cukrze.

Zostaw komentarz