Chłodnik z botwinką i jajkami
Dzisiaj polecam chłodnik z botwinką i jajkami.
Składniki:
1 jogurt naturalny
1 pęczek botwinki
2 małe buraczki
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
4 jajka ugotowane na twardo
sok z cytryny
cukier do smaku
sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa umyć. Botwinę posiekać, buraki obrać, zetrzeć na tarce i ugotować w małej ilości wody (powinna tylko przykryć buraczki). Dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. Koperek i szczypiorek opłukać, posiekać. Ogórek i rzodkiewki pokroić w drobna kostkę. Warzywa i zioła wymieszać z jogurtem. Chłodnik przyprawić do smaku, wstawić do lodówki.
Ja dopiero w tym roku przekonałam się do botwinki (głównie dzięki mojej córce, której bardzo smakowała zupka) 🙂 Bardzo apetyczne zdjęcie! 🙂
Pięknie podany!
Bardzo apetyczny i idealny na upał.
z botwinki i ogórkowy to dwa moje ulubione chłodniki 🙂
Dla mnie proszę bez jajka. 🙂
Idealny chłodnik na lato. Uwielbiam <3
Bardzo lubię, szkoda że upały odeszły 🙁
Wygląda pięknie!
Uwielbiam!