Dzisiaj polecam chałkę drożdżową z kruszonką, która doskonale nadaje się na poranną przekąskę lub dodatek do kawy. Świeża i pachnąca, z delikatnym wnętrzem i chrupiącą skórką, jest idealnym wyborem dla miłośników tradycyjnych wypieków.
Składniki
3 ¼ szklanki mąki
20 g drożdży świeżych
jajko
40 g cukru
4 łyżki masła
250 ml mleka
cukier wanilinowy
Po posmarowania
jajko
2 łyżki mleka
Kruszonka
Po 2 łyżki masła, mąki i cukru pudru
Przygotowanie rozczynu.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 3-4 łyżki mąki oraz ciepłe mleko (nie może być za gorące). Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 20-25 minut do wyrośnięcia rozczynu(powinien kilkakrotnie powiększyć objętość)
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać, przez około 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny.
Po upływie tego czasu ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz. Tak przygotowana chałkę włożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Żółtko rozkłóć z łyżką wody i posmarować chałkę.
Posypać kruszonką i piec 35 minut w 180 stopniach.