Biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY
Moja propozycja na dziś – biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY
Składniki na biszkopt:
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Składniki na krem:
½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku
Składniki na polewę:
100 g czekolady mlecznej
5 łyżek mleka
Wykonanie:
Z białek ubić pianę powoli dodając cukier. Do ubitej piany powoli dodajemy żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Gdy będą już żółtka połączone z białkami drewniana łyżką dodać sypkie składniki. Wsypujemy po ściankach naczynia aby nie zniszczyć struktury biszkoptu, na koniec delikatnie wymieszać.
Ciasto pieczemy w tortownicy o wymiarach ok 28 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut.
Mleko zagotować z cukrem i cukrami wanilinowymi. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi porcjami dodawać mleko oraz mleko w proszku.
Po wystudzeniu biszkoptu przekroić na pół, przełożyć masą.
Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu.
uwielbiam mleko w proszku i wszystko co z nim 😉 a To ciasto bardzo lubię
Wygląda mega pięknie ❤❤❤
Z mleka z proszku zawsze przygotowuję masę z kakao, którą przekładam wafelki. Chyba czas urozmaicić asortyment deserów z jego wykorzystaniem.